Soorten en indeling volgens ziektebeelden

In de literatuur is de ziekte van Bechterew bekend onder verschillende benamingen. De benamingen hangen af van de symptomen en de klachtenbeelden die optreden.

Enkele voorbeelden zijn: Spondylosis Rhizomelica, Spondylartritis Ankyloëtica en reumatische spondylitis.

Ingewikkelde termen die allemaal verwijzen naar een ontsteking in bepaalde gewrichten, organen en/of weefsels in het menselijk lichaam.

Bechterew-soorten-625x375

 

Synoniemen en ziektebeelden van Bechterew kort toegelicht
  • Bij wortelpijnen in romp en ledematen spreekt men over Spondylosis Rhizomelica.
  • Spondylartritis Ankylopoëtica verwijst naar de ontsteking en verstijving van verschillende gewrichten.
  • Het reumatische karakter dat soms gepaard gaat met de ziekte van Bechterew zorgt voor de naam reumatoide spondylitis.
  • Spondylitis Ankylosans (verwijzend naar ontstekingen in de wervelkolom en het bekken) is het meest gebruikte synoniem.
  • Een oudere benaming is de ziekte van Pierre-Marie Strumpell, genoemd naar de samenwerking tussen een Franse en een Duitse neuroloog.
 
Ziekte van Bechterew

Bovenstaande benamingen zijn louter ter info. Tegenwoordig spreekt men alleen nog over de ziekte van Bechterew of Spondylitis Ankylosans. Men is namelijk tot de conclusie gekomen dat eenzelfde aandoening de oorzaak is van de verschillende ziektebeelden, namelijk een verstijving van de wervelkolom die gepaard gaat met pijn en op lange termijn vaak sterke vervormingen van het bot veroorzaakt.

 
Verwante ziekten

Tot de familie van de ziekte van Bechterew horen enkele verwante ontstekingsziekten:

  • De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerose. Dit zijn chronische darmziekten waarbij het darmslijmvlies ontstoken raakt.
  • Bepaalde vormen van kinderreuma, zoals juveniele spondylo-artritis. ‘Juveniel’ wijst erop dat de ontstekingen in de wervelkolom tijdens de jeugd ontstaan. Men gebruikt hiervoor ook de term juveniele spondylitis.
  • Door een infectie in de darmen, urinewegen of geslachtsorganen kan een ontsteking ontstaan in de gewrichten. Dit heet reactieve artritis.
  • Anterieure uveïtis is een specifieke vorm van oogontsteking.
  • Psoriasis of afschilferen van de huid. Dit ontstaat door een storing in de immuniteit, waardoor de opperhuidcellen zich onvoldoende vernieuwen.

Interessant is de link tussen al deze aandoeningen: ze hebben duidelijk dezelfde erfelijke voorbestemdheid, namelijk het HLA-gen. Voor meer uitleg over dit gen verwijzen we naar de rubriek “Oorzaken van Bechterew”. Van iedereen die de ziekte van Bechterew heeft, is 90% drager van het gen. Bij de ziekte van Crohn is dat 50%. De ziekten overlappen elkaar ook duidelijk. Zo heeft een op vijf Crohnpatienten ontstekingen in de wervelkolom. Ze hebben dus ook de ziekte van Bechterew. Psoriasispatiënten hebben 1 kans op 3 om de ziekte van Bechterew te ontwikkelen.

 
Verschil tussen spondylose en spondylitis

Spondylitis verwijst zuiver naar een ontsteking van de wervelkolom. Bij spondylose is er sprake van een degeneratieve verandering van de wervelkolom. Dit betekent dat de normale functie en bouw geleidelijk verminderen, waardoor de wervelkolom verzwakt. De wervelkolom wordt minder buigbaar door botvorming en verbening van de wervels onderling. Spondylose gaat vaak gepaard met artrose en spondylitis in erge graad. Het komt vaker voor bij oudere mensen.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.