Wat is ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew komt voor bij bijna een op de honderd mensen. In België zijn er ongeveer 100.000 Bechterew-patiënten. Professor Vladimir Bechterew, een Russisch neuroloog en psychiater, bestudeerde en erkende deze aandoening voor het eerst in 1892.

Het gaat om een reumatische aandoening die zich meestal voor het eerst voordoet tussen 15 en 35 jaar. Bechterew komt viermaal vaker voor bij mannen en de ziekte uit zich bij hen meestal agressiever.

Bechterew-wat-625x450

 

Spondylitis Ankylopoetica (Grieks) of Spondylitis Ankylosans (Nederlands) zijn de medische termen voor de ziekte van Bechterew. Vaak gebruiken artsen en specialisten gewoon de afkorting SA of SpA.

De naam is dus opgebouwd uit Griekse termen. Ankylosis betekent verstijving en fixatie, terwijl spondylose verwijst naar de wervelkolom. Een woord dat eindigt op -itis verwijst altijd naar een ‘ontsteking’ (inflammatie). Deze naam betekent dus letterlijk: een ontstekingsproces van de wervelgewrichten met stijfheid tot gevolg. Dit stijf worden en de pijnklachten kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Op lange termijn ‘verbenen’ de gewrichten, wat zorgt voor een blijvende invaliditeit.

Maar bij de ziekte van Bechterew ontstaan niet alleen ontstekingen ter hoogte van de gewrichten in het bekken en de wervelkolom. Deze vorm van reuma kan ook andere gewrichten aantasten, zoals heupen en knieën. In sommige gevallen treden zelfs symptomen (ontstekingen) op in andere organen, zoals darmen of ogen. Dit soort ontstekingsreuma wordt gekenmerkt door ‘exacerbaties’ en ‘remissies’. Er zijn periodes met actieve ontstekingen, waarbij het ziektebeeld duidelijk naar voor komt (exacerbaties). Op andere momenten blijven de ontstekingen eerder achterwege. Dan spreekt men over remissie.

De ernst van de ziekte kan sterk variëren. Bij sommige patiënten is de ziekte goed onder controle en stabiel, bij anderen kan ze progressief zijn. Bij een zeer progressieve evolutie worden de symptomen na verloop van tijd erger. Er kan blijvende schade ontstaan aan het bekken en de wervelkolom kan verstijven en verbenen.

De pijn en de vermoeidheid bij de ziekte van Bechterew zorgen voor allerlei persoonlijke en sociale beperkingen. Dat leidt vaak tot gevoelens van frustratie, isolatie en depressie. De emotionele belasting van de ziekte van Bechterew mag niet onderschat worden. Vroegtijdige herkenning en intensieve behandeling van de ziekte zijn dan ook van groot belang voor het beperken van de schade op lange termijn (zowel psychologisch als lichamelijk).

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.