Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Bechterew?

De echte oorzaak van het ontstaan van de ziekte van Bechterew is nog steeds niet gekend. Men spreekt daarom over een idiopathische aandoening.
Bechterew-oorzaken-625x375
Infectie als onderliggende oorzaak?

Een hypothese of veronderstelling voor het ontstaan van de ziekte van Bechterew is dat een externe factor (iets van buiten het lichaam) de ontstekingen uitlokt. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een infectie. De externe factor zou een auto-immuunreactie veroorzaken. Hierbij begint het eigen immuunsysteem antilichamen te produceren tegen gezonde onderdelen van het lichaam die totaal niet aangevallen moeten worden. Een normale immuunreactie is bijvoorbeeld: een snijwond met bacteriën wordt ‘aangevallen’ door de antilichamen om de wonde te genezen en de bacteriën te doden.

Bij een auto-immuunziekte worden gezonde cellen in het lichaam aangevallen. Zo veroorzaakt het lichaam spontaan zelf een infectie. Daardoor ontstaan de typische ontstekingsreacties in de gewrichten, spieren of pezen, zoals bij de ziekte van Bechterew. Bij Bechterew-patiënten overdrijft het immuunsysteem bij het herstel van de aangerichte schade. Er ontstaat zelfs een verbening van de gewrichten, waardoor deze aan elkaar kunnen vastgroeien. Een infectie is in dat geval een uitlokkende factor. In plaats dat er een genezingsproces plaatsvindt, ontstaan er ontstekingen. Een bacteriële infectie kan dan de boosdoener zijn. Een andere mogelijkheid is dat een aseptische infectie het ontstekingsproces bij Bechterew activeert en veroorzaakt. Aseptisch betekent dat de infectie vrij is van ziektekiemen (zoals bacteriën).

 
Genetische aanleg voor de ziekte van Bechterew?

De ziekte zou grotendeels erfelijk bepaald zijn. Bij 90% van de personen met Bechterew is een bepaald gen (erfelijk materiaal) aanwezig. Dit gen – het HLA-gen of human leucocyte antigen – kan men vergelijken met een soort bloedgroep, maar dan voor de witte bloedcellen (leukocyten). De witte bloedcellen zijn belangrijk voor het afweermechanisme. Het HLA-gen beperkt de werking van de witte bloedcellen, wat zorgt voor minder afweer en daardoor ontstekingen veroorzaakt. Binnen eenzelfde familie komt de aandoening vaak bij meerdere personen voor. Zo heeft een kind van wie een van de ouders Bechterew heeft, 10% kans om deze aandoening zelf te ontwikkelen. De aanwezigheid van het HLA-gen leidt echter niet altijd tot de ziekte van Bechterew.

 
Auto-immuunziekte

Het lijkt erop dat de combinatie van een infectie en genetische aanleg doorslaggevend is voor het ontwikkelen van deze ziekte. Waarschijnlijk gaat het dus om een erfelijke auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen tegen lichaamseigen weefsels aanmaakt. Een erfelijke factor speelt dus in meer dan 90% van de gevallen een rol. De échte oorzaak is echter nog niet bekend. Mogelijk spelen zelfs darm- en urineweginfecties een rol.

De ziekte komt bijvoorbeeld heel vaak voor bij mensen die lijden aan Colitis Ulcerosa, een chronische darmontsteking. Hierbij is er ook een abnormale afweerreactie in de slijmvliezen van de darm tegen de ‘gezonde’ bacteriën die zich daar bevinden. Met zekerheid kan wel gezegd worden dat het natuurlijk afweersysteem bij alle Bechterew-patiënten verzwakt is.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.