Wat is de behandeling van de ziekte van Bechterew?

De ziekte van Bechterew valt helaas niet te genezen. Er bestaat geen curatieve behandeling, wel zal de huisarts opteren voor een symptomatische behandeling om zo de ziekte onder controle te houden. Dit gebeurt door medicatie. Kinesitherapie en bewegen kunnen u ook helpen om de stijfheid te beperken. Aangepaste hef- en tiltechnieken en het aanleren van een correcte lichaamshouding (rugschool) zijn essentieel om te leren leven met de gevolgen van uw aandoening.

Bechterew-behandeling-625x375

 

Medicatie

De ziekte is tot op heden ongeneeslijk. Goede medicatie kan de ziekte afremmen. Het doel van de medicamenteuze behandeling van de ziekte van Bechterew is om uw immuunsysteem te remmen, zodat de gewrichtsontsteking stopt zonder dat uw weerstand afneemt. Anti-inflammatoire geneesmiddelen (anti-ontstekingsmiddelen dus) vertragen het proces, waardoor de pijn automatisch vermindert. Medicatie is dus nuttig, maar u moet die wel continu en levenslang innemen. De geneesmiddelen voor Bechterew zijn dan ook enkel op voorschrift verkrijgbaar.

Een lijst met de belangrijkste geneesmiddelen:
    • NSAID’s (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs), dit is een benaming voor een groep ontstekingsremmers. Deze hebben niet alleen een ontstekingsremmende maar ook een koortswerende en pijnstillende werking.
    • Corticosteroïden zijn krachtige ontstekingsremmers, die vanwege hun bijwerkingen zo kort mogelijk worden gegeven, enkel bij hevige aanvallen. Met een injectie van corticosteroïden kan een ontstoken gewricht geïnjecteerd worden
    • DMARD’s (Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs) zijn langzaam werkende ontstekingsremmers met verschillende werkingsmechanismen. Zij hebben als voordeel dat ze iets minder bijwerkingen (zoals maag- en darmklachten) hebben dan een NSAID.
    • De nieuwste medicatiegroep wordt gevormd door de TNF-blockers. Deze medicatie heeft een zeer grote invloed op de pijn, maar ook op de beweeglijkheid van de wervelzuil en de gewrichten. TNF-blockers herstellen de levenskwaliteit. Deze medicatie biedt voor het eerst hoopgevende perspectieven voor een belangrijk aantal patiënten met de ziekte van Bechterew.

 

Rust roest

Het is heel belangrijk voor Bechterew-patiënten om actief te blijven. Het gezegde ‘rust roest’ geldt hier zeker. Want hoe minder u beweegt, hoe meer u verstijft. Een aangepast oefenprogramma met rug- en nekoefeningen – opgesteld door een kinesitherapeut – is noodzakelijk. Dit voorkomt verdere verstijving en is belangrijk om de beweeglijkheid zoveel mogelijk te behouden. Naast de oefentherapie kan een intensief stretchprogramma de lenigheid bevorderen. Yoga is een alternatieve manier om het stram gevoel tegen te gaan en meteen ook de psychologische spanning – als gevolg van de ziekte – te verminderen. Rugschool is belangrijk om een correcte lichaamshouding en aangepaste hef- en tiltechnieken aan te leren.

 

Levenslang behandelen

Zonder behandeling gaat zeker de helft van de patiënten langzaam verstijven en met een misvormde wervelkolom rondlopen. Therapietrouw is daarom uiterst belangrijk.

In de acute fase (minder dan drie maanden na het ontstaan van de ziekte) is een intensief oefenprogramma noodzakelijk. Drie tot vier maal per week rugschool volgen is zeker geen overbodige luxe bij de aanvang van Bechterew. Op lange termijn (na drie maanden) is het voldoende om dagelijks actief te blijven (wandelen, fietsen) en om wekelijks of maandelijks een kinébehandeling te krijgen.

Medicatie daarentegen dient strikt ingenomen te worden zoals de huisarts het voorschrijft, zelfs al heeft u enkele dagen minder last.

De ziekte van Bechterew kan dus goed behandeld worden. Een snelle diagnose, veel bewegen en nieuwe medicatie maken het leven met de diagnose Bechterew een stuk aangenamer.

 

Deze website wordt u aangeboden door Dorsoo, slapen zonder rugpijn

Het Dorsoo-slaapsysteem is ontwikkeld om u te laten genieten van een optimaal ontspannen nachtrust. Door de hydraulische bedbodem en de soepel meebewegende matras slaapt u comfortabel en gegarandeerd anatomisch correct. Een Dorsoo-bed is hét bed tegen rugpijn en rugklachten.